Virkamieseettisen toimikunnan raportissa vuodelta 2014, s. 35, kannetaan huolta virkamiesidentiteetin häilymisestä koulutusalojen mukaisten ammatti-identiteettien vahvistuessa tai liike-elämän arvojen voimistuessa julkisessa hallinnossa.

Raportin toteama kummitteli alitajunnassani, kun haastattelin kesällä 2015 liikennevirastolaisia toiminnan eettisyydestä. Yksi viraston arvoista on ‘yhteiskunnan hyväksi’. Vaikka meillä on asiantuntemus ja käsityksemme mitä tuo tarkoittaa, mikä on eettisesti oikein, mietityttää.

 

”Esimerkiksi jos ajattelee yhteiskunnallista puolta: budjetti contra elinkeinoelämä tai turvallisuus. Kenen näkökulmista asioita ratkaistaan – yhteiskunta vai pelkkä liikenne?”

 ”Mikä on se yhteen sovitettu hyvä kohtuus? Näitä mietin, yleinen kohtuullisuus lainsäädännön puitteissa. Pystynkö allekirjoittamaan perusteluni kansalaisen kirjeeseen?”

 

Entä rooli kansan tahdon toteuttajana? Asiantuntijoidemme mielestä yhteiskunnan hyväksi tarkoittaa jotain enemmänkin kuin kulloisenkin hallitusohjelman toteuttaminen … ja kyllä tämän huomasin kun normeja yritimme purkaa! Viemme joskus omia agendojamme ja näkemyksiämme piittaamatta ‘demokratian tahdosta’?

 

Sanotaanko niin, että viime kuukausina eniten ihmetyttänyt, missä kulkee asiantuntijaviraston lobbaamisen raja – -.”

”Maailmakin muuttuu, miten ylipäätään hoidamme yhteiskuntasuhteita. Twitter, kotipoliitikot. Miten pitää toimia, että toimitaan eettisesti oikein? Asiantuntijoiden aktiivinen some-viestintä?

 

Epäilys löytyi kyllä myös syyllistymisestä opportunismiin:

 

Päättäjille ei perustella asiantuntemuksen perusteella – – Perustelemme, mitä poliittinen päätöksentekijä haluaa kuulla.”

 

Pieni peiliin katsominen, olemmeko asiantuntijoina yhtään lähempänä kansalaisen arkea kuin poliitikot:

 

Itse eniten pohdin siinä yhteydessä, kun mietitään ratkaisuja koko yhteiskunnan kannalta vai viraston kannalta. Mietitäänkö tätä riittävästi?”

 

Lopputulemana minusta ei tunnu, että virkamiesidentiteetti jäisi ammatti-identiteetin tai liike-elämän tuulten jalkoihin Liikennevirastossa. Viraston ja virkamiesten roolia pohditaan ja kaivataan lisää keskustelua näistä viraston sisällä. Molemmat viestivät virkamiehisyydestä. Se vahvistuu, mihin huomio kiinnittyy.

Avainsanat : / /

Jätä kommentti

avatar