Hannele: No niin Jussi, kolmen vuoden uurastus on nyt sitten ohi. Onneksi olkoon!

Jussi: Kiitos samoin, Hannele. Olihan se aikamoinen puristus, mutta tässä sitä nyt vaan ollaan, valmistuneina. Millaisia muistoja sinulle nousee mieleen kuluneesta kolmesta vuodesta?

Hannele: Voittopuolisesti hyviä muistoja. Emäntänä toimiminen oli mukava kokemus jo sinällään ja toi oman särmänsä opiskelun rutiineihin. Mielenkiintoiset luennot ja aiheet sekä monimuotoinen työskentely tempaisivat kyllä mukaansa heti. Näin yrittäjänä oli tietysti ajoittain haasteellista pysyä mukana tiiviissä opiskelutahdissa, mutta kyllä se kannatti. Sain paljon valmiuksia ja uusia ajatuksia, joita vein saman tien omalle työpaikalleni ja otin käytäntöön. Uskon, että kolmen vuoden aikana myös kasvoin henkisesti “johtajuuteen”. Sisäistin johtajuus-käsitteen kokonaisuuden paremmin kuin ennen.

Jussi: Samoin myös minulla. Erityisen hyväksi koin suorittaa EMBA-ohjelman tässä vaiheessa elämää, kun on jo jonkin verran kokemusta takana työelämän vaativammistakin tehtävistä.  Koulutus on ollut erinomainen mahdollisuus benchmarkata omaa johtamisosaamistaan tämän päivän viimeisimpiä teorioita vasten. Samalla on päässyt kärryille uusimmista ajatuksista ja trendeistä johtamisen saralla ylipäätään. En usko, että olisi ollut mahdollista saada tästä niin paljon irti, jos olisin suorittanut tämän kokemattomampana. Miten sinä koit oppimisympäristömme ja ryhmän keskinäisen dynamiikan vaikutuksen opiskeluihin?

Hannele: Yhdessä tekeminen ja asioiden jakaminen loivat tiiviin me-hengen varsin nopeasti. Kannustavat opettajat ja erinomainen ryhmähenki olivat niin ikään asioita, jotka jäivät mieleeni. Kaiken kaikkiaan kannattava sijoitus, jonka tuotoksista saa nauttia varmaankin lopun ikäänsä; sen verran hyviä ystävyyssuhteita siellä opintojen yhteydessä syntyi. Myöskään ei pidä unohtaa mielenkiintoisia yritysvierailuja, eikä etenkään mahtavaa opintomatkaamme Yhdysvaltoihin. Reissustamme yhdessä toimitettua lehteä sopii jälkipolvienkin silmäillä ja ihastella.

Jussi: Se reissu oli tosi mieleenpainuva kokemus. Oli antoisaa sparrata ajatuksiamme huippuyliopiston professoreiden kanssa ja vierailla yrityksissä (mm. Hewlett & Packard ja Stanford Research Institute), joissa ei varmasti muuten tulisi käytyä niin helposti. Minuun teki erityisesti Piilaakso vaikutuksen. Siellä oli todella erityinen ilmapiiri. Kaikki siellä tapaamamme ihmiset tuntuivat puhuvan samalla tavalla ja samaa kieltä siitä, millä siinä armottomassa kilpailuympäristössä pärjätään. Kova ja peräänantamaton yrittäminen yhdistettynä innovaatiokykyyn tuntui olevan avain menestykseen. Pettymyksiä ja epäonnistumisia piti myös kestää hyvin, eikä kerran epäonnistuminen ole häpeä tai tahra kenellekään, paremminkin meriitti.

Yhtenä tämän EMBA-opiskelun vahvuutena pidin myös ryhmän sisällä oppimista. Monet parhaista keskusteluista ja ajatuksista syntyivät eri toimialoja edustavien opiskelijakollegoiden kanssa käydyissä ajatuksenvaihdoissa.

Hannele: Jussi, millä kolmella sanalla kuvailisit kolmen vuoden GEMBA-matkaasi?

Jussi: Innostava. Ajatuksia herättävä. Yhteisöllinen. Mitä itse nostaisit päällimmäiseksi?

Hannele: Rikastuttava. Herättävä. Ainutlaatuinen.

Avainsanat : / / / /