Elämme merkillisiä aikoja. Keskeisen suurvallan presidentti johtaa maataan lähettelemällä ympäriinsä kiukkuisia twiittejä. Maailmalla käytetään satoja miljoonia dollareita todistelemaan, että ilmastonmuutosta ei ole olemassa. Tiedotusvälineitä kiinnostaa huomattavasti enemmän missien tissit kuin yhteiskuntaa jäytävä taloudellinen eriarvoisuus.

Kanadalainen professori Normand Baillargeon julkaisi jo runsas kymmenen vuotta sitten kirjan Älyllisen itsepuolustuksen pikakurssi. Kirja ilmestyi suomeksi 2011. Siinä hän tutkijana ihmettelee päättömiä päätelmiä, todentamattomia tilastoja ja tolkuttomia tositarinoita. Kirja tarjoaa lukijalleen välineitä joilla erilaisilta virhepäätelmiltä ja suoranaisilta älyllisiltä huijausyrityksiltä saadaan katkaistua siivet. Suosittelen lämpimästi kirjan lukemista. Sen lukeminen on samaan aikaan karmaiseva, hauska, mutta ennen kaikkea opettavainen kokemus.

Toistaiseksi paras tapa ratkoa hankalia ongelmia, etsiä vastauksia luonnon ihmeisiin tai hakea parannusta vaikeisiin sairauksiin on opiskelu ja tieteellinen tutkimus. Yliopistoissa ja tutkimuslaitoksissa tunnustetaan, että emme tiedä vastausta tuohon tai tähän kysymykseen. Ongelma on ratkaistava tutkimalla. Ratkaisu voi vain tyydyttää tieteellistä uteliaisuutta, mutta se voi myöhemmin johtaa myös merkittäviin teknisiin tai taloudellisiin tuloksiin.

Tieteellisen tiedon hyödyntämistä on vaikeaa etukäteen ennakoida. Moni tutkimus saattaa tieteelliseltä kannalta epäonnistua, mutta tuloksia voidaan hyödyntää muulla tavoin. Tiede myös erehtyy, aina ei ratkaisuja löydetä. Vaikka tiede erehtyykin, on se silti luotettavin tapa hankkia tietoa ympäröivästä maailmastamme. Akateemikko Ilkka Niiniluoto on todennut, että ”emme saa alistua demokratiaa rapauttavaan totuudenjälkeiseen aikaan, vaan tieteen on ylläpidettävä totuuden ja oikeudenmukaisuuden kunnioitusta”.

Uuden oppiminen kannattaa aina. Etenkin nyt – kun tarjolla on erilaisia vaihtoehtoisia totuuksia, ja kaikki muuttuu nopeammin kuin koskaan – osaamista kannattaa kehittää. Jos haluamme pärjätä yksilöinä tai organisaatioina on elinikäinen oppiminen suoranainen itsestään selvyys. Omaa osaamistaan voi kehittää monella tavalla. Yliopistossa opiskelu, joko tutkinnon suorittaminen tai muut opinnot, on hyvä ja haastava tapa itsenä kehittämiseen, mutta se kannattaa aina.

Avainsanat : / / / /

Jätä kommentti

Be the First to Comment!

avatar